Mental Retardasyon(Zihinsel yetersizlik)

Mental retardasyon (zihinsel yetersizlik), beynin çevreye uyum sağlama becerisi, öğrenme ve problem çözme gibi fonksiyonlar açısından normalin altında olma halidir.

Mental retardasyon ya da zihinsel yetersizlik olan şahıslarda öğrenme, ilişki kurma, konuşma, iletişim, bağımsız yaşama fonksiyonları büyük ölçüde bozulmuştur. Mental retardasyon bir hastalık değildir. Genetik çevresel doğumsal birçok sebepten kaynaklanan çok çeşitli hastalıkların bir sonucudur. Mental retarde çocuklara bir takım şeyler öğretilebilir ancak bu öğrenme çok yavaş ve zordur.

Mental retarde(zihinsel yetersizlik) olan çocukların çoğunda kromozom anomalisi vardır. Mental retardasyonun diğer önemli sebepleri ise doğum esnasında oksijensiz kalma, anne ve babanın kan uyuşmazlıkları, anne karnında geçirilen enfeksiyonlar, bebeğin gelişmesini engelleyen bazı ilaçlar ve toksik maddeler olarak sıralanabilir.

Zihinsel yetersizlik çeşitli düzeyleri vardır. Bu düzeyler testlerden alınan sonuçlara göre belirlenir ve her düzeyin yapabilecekleriyle yapamayacakları söylenebilir. Değerlendirme sonucuna göre zihinsel yetersizlik düzeyleri şu şekildedir:

İleri derecede zihinsel yetersizlik: (Zekâ puanı: 0 ile 20-25): Tam olarak bağımlıdırlar. Genellikle kurum bakımı gerektirirler. Ek bedensel sorunlar da sıktır. Büyüdükçe bazı motor gelişimleri olabilir. Sınırlı olarak kelime kullanabilirler.

Ağır Zihinsel yetersizlik: (Zekâ puanı: 20-25 ile 35-40): Konuşma az ve yetersiz, motor gelişim zayıftır. Bakım gerekir. Büyüdükçe konuşma ve ilişki kurma öğretilebilir. Yönlendirmeyle kendi gereksinimlerini karşılayabilirler.

Orta derecede Zihinsel Yetersizlik: (Zekâ puanı: 35-40 ile 50-55): Konuşma ve ilişki kurma gelişebilir. Sosyal beceriler ve iş için eğitilebilirler. Çok fazla beceri gerektirmeyen işlerde çalışabilirler.

Hafif derecede Zihinsel yetersizlik : (Zekâ puanı: 50-55 ile 70): Gerilikleri azdır. Özel alt sınıflarda eğitim görebilirler. Destekle iş ve beceri eğitimi kazanabilirler. Yaşam olayları için desteğe gereksinim duyarlar.

Sınır ve donuk zekâ: (Zekâ puanı: 71-90): Ağır öğrenen çocuklar, özel eğitim gerekmez, geç kavrar, çabuk unuturlar. Birkaç yıl geriden ama normal eğitim alabilirler.

Bize Ulaşın